Interiørarkitekten: – Dette bør du tenke på når du bytter bolig

20. november 2019
Vinklgårdens egen interiørarkitekt, Tove Seberg i Zett Interiørdesign, har nesten 20 års erfaring med å utforme norske hjem – slik folk vil bo. For de fleste er det å flytte fylt med glede og forventninger, men med årene har hun også blitt klar over hvilke utfordringer folk fort kan glemme i gledesrus og flyttelass.

– Når man skal flytte inn i et nytt hjem får man plutselig helt andre forutsetninger. Flytter man for eksempel fra enebolig til leilighet er det ofte mindre plass og andre romløsninger, nye farger og ulikt lys. Mange oppdager da at alle møbler og gjenstander nødvendigvis ikke kan bli med videre, sier Seberg.

Samtidig er vi et hjemmekjært folkeslag, som tilbringer mesteparten av fritiden vår i egen bolig. Da er det heller ikke så rart at vi får et nært forhold til eiendelene våre, legger hun til.

Den erfarne interiørarkitekten forteller at dette er den vanligste problemstilingen blant de som flytter fra hus til leilighet i voksen alder.

– Det er naturligvis vondt å ta farvel med eiendeler som man har blitt glad i gjennom mange år. Min erfaring er likevel at de færreste angrer i ettertid, selv om det kan svi litt der og da, sier Tove Seberg.


Ta med det du er mest glad i
Tove understreker at det ikke er et poeng i seg selv å kjøpe alt nytt når man flytter. Bak hver gardin, bokhylle og sofa skjuler det seg en historie, som tilsammen skaper følelsen av et trygt og hyggelig hjem. Dessuten kan det være veldig fint å mikse mellom nytt og gammelt. Slik ivaretar du et personlig preg, samtidig som du får oppfylt ønsket om en ny start.

– Se på det som en fin øvelse: Hva synes du det er viktig å ta med deg videre i ditt neste hjem, og hva kan leve videre som et hyggelig minne? Det er jo mulig å beholde spisebordet, selv om du bytter ut stolene med noe som passer bedre inn i den nye leiligheten, sier hun.


Husk at leiligheter har mindre lagringsplass
En annen ting som mange glemmer å ta høyde for, er oppbevaring. Skal man ta med hele bokhylla, platesamlingen og de gamle skolebøkene til barna, så må man også ha et sted å lagre alt sammen.

– Det finnes mange smarte løsninger for oppbevaring, men mange venter med å tenke på dette før de har flyttet inn. Mitt råd er å planlegge for oppbevaring før flyttelasset går. Det kan gi en ekstra god start på livet i ditt nye hjem, og du blir mer klar over hva du faktisk har plass til.


Planlegging er vel og bra, men hvilke trender bør man la seg inspirere av nå?

– Jeg er ikke så opptatt av farger på veggene. Her er vi forskjellige, og dessuten er maling noe av det enkleste man kan endre på i en leilighet. Det er verre når gulv og kjøkken må byttes, sier Seberg.

Interiørarkitekten jobber nå på oppdrag for Vinklgården, hvor hun skal lage skreddersydde løsninger for alle de 42 boligene. God flyt i rommene, riktig fargebruk og hvilke innvendige materialer som harmonerer med hverandre, er interiørarkitektens viktigste oppgaver.

For Tove Seberg er det viktigst å utforme tidløse løsninger som mennesker kan leve i over lang tid.

– Én utvikling jeg har sett tydelig de siste årene, som også gleder meg veldig, er overgangen fra kjøkken til allrom. Det å gjøre kjøkkenet til et samlingspunkt for familien, med en øy hvor man kan spise på og dele gode øyeblikk, er jo fantastisk. Det handler jo om å utnytte kjøkkenet som et sosialt rom, og jeg har fortsatt ikke hatt én kunde som har angret på det, avslutter Seberg.



3 tips fra interiørarkitekten når du skal bytte bolig:


1. Tenk nøye gjennom hvilke eiendeler du tar med deg til neste bolig
Det er ikke sikkert den store spisestuen egner seg like godt i din nye leilighet. Ta med stolene, og vurder heller et nytt spisebord som gir mer «luft» i leiligheten


2. Planlegg oppbevaring før flyttelasset går
Flytter du fra enebolig til leilighet er det viktig å huske på at mindre leiligheter har mindre lagringsplass. Vær derfor selektiv på hva du tar med deg videre, og hva du velger å gi videre til gjenbruk eller lignende.


3. Tenk på behovet for sosiale soner før du skal innrede
Selv om du flytter til noe nytt og er klar for en «ny start», er det lurt å tenke over hvordan du ønsker å bruke hjemmet ditt i forkant. Her er det viktig å tenke på hvordan du innreder smartest mulig og sikrer god flyt gjennom boligen. Veldig mange åpner opp mellom kjøkken og stue, dette skaper et verdifullt samlingspunkt for hele familien, i tillegg til at vertskapet kan ta del i selskapet når gjestene sitter rundt spisebordet i stuen.